Het tunnelboek

18 januari 2022
Adelheid van Rossum
Met mijn BoekieLoekieclub werken we elke twee à drie maanden aan een nieuw project. Voor afgelopen december was dat het door mij bedachte tunnelboek. Ik wilde het altijd al maken, en dit was een mooie gelegenheid.
Tunnelboek

Landschap

Hoewel niet iedereen er blij mee was, kwamen er verrassende resultaten tevoorschijn.
Mijn tunnelboek is gemaakt met Zaansch bord. De mooie kleuren van dit papier bleken uitstekend voor mijn idee: een landschap van

bergen, met een blauwe lucht. De band rondom de ‘tunnel’ is ook van Zaansch bord, en wordt gesloten met heel eenvoudige sluiting. Door de leporello’s (of harmonica’s) aan de zijkanten ontstaat de diepte in het tunnelboek, dus in het landschap.

Zaansch bord

Dit papier wordt gemaakt van lompen in de papiermolen De Schoolmeester in Westzaan. Het is nog de enige molen ter wereld die windgemaakt papier produceert. Het is een stevig papier in verschillende maten en kleuren. Je kunt er kaarten van maken, en het wordt gebruikt door boekbinders en kunstenaars.

Met de Zaanse Molendag in september en de Open Monumentdagen op 10 en 11 september 2022 is de molen te bezoeken, en verder op afspraak.

De Schoolmeester – De Zaansche molen

BoekieLoekieclub

In 2016 ontstond het idee van twee boekbinders om een groepje op te richten met als doel regelmatig een boek te binden. Uiteindelijk begonnen we met acht vrouwen. Elke bijeenkomst is steeds bij een van de boekbinders. Op zo’n middag kletsen we lekker bij, laten de resultaten zien en bespreken eventuele probleempjes. We proberen ook een kleine workshop te volgen, gegeven door een van de groep. Wat hebben we al gemaakt: criss-cross-binding, spiderboekje, piano-hinge-binding, new-oriental-binding, quarter-joint-binding en af en toe een doos: taartpunt, een van de vormen van tangram.

Tijdens de pandemie kwam het idee om elkaar materialen toe te sturen, daar moest je een begin van een boekje mee bedenken en dan doorsturen naar de volgende. De laatste maakte het boekje af en stuurde dat naar degene die met de materialen was begonnen. En via zoom organiseerden we onze bijeenkomsten. Zo bleven en blijven we bezig.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem via onderstaand formulier contact met mij op. Je ontvangt snel een reactie.

Chat openen
1
Heb je vragen?
Welkom bij Boxes and Books! Kan ik je ergens mee helpen?