Expositie van het project Box Your Book

3 februari 2022
Adelheid van Rossum
Uitdaging: toen ik kennismaakte met het project Box Your Book wist ik meteen dat ik als dozenmaker mee wilde doen. Maar welk favoriete boek zou ik kiezen, en hoe moest een bij het boek passende doos eruit gaan zien...

Bekroonde dozen

In de OBA Oosterdok (4e etage) in Amsterdam zijn in februari en maart de 34 bekroonde dozen van het project Box Your Book tentoongesteld. Elke doos bevat een lievelingsboek van de maker. Het boek was het uitgangspunt voor het ontwerpen en maken van de doos. En dat heeft geleid tot bijzondere kunstwerken! Een ingeblikte zalm, een klok, een doos bekleed met tientallen kleinere boeken, een Pinokkio-doos…

Mijn uitdaging

‘De avonturen van Pinokkio’ en een van de bewegende beeldjes uit mijn verzameling van Pinokkio’s (poppen, boeken, video’s …) inspireerde me. Ik had kort daarvoor onderzoek gedaan naar een hefboomtechniek in een overslagdoos. Die techniek bracht me op het idee om mijn Pinokkio in de doos te verwerken: een avontuur van Pinokkio.

‘Pinokkio’ in de titel van het boek is in ‘dezelfde’ golfbeweging op de deksel gedrukt.
Om het boek makkelijk uit de doos te pakken, is een lade voor het boek bedacht. Met een lus van lint (Italiaanse driekleur) trek je de lade uit de doos en met het lange lint schuif je het boek uit de lade.
De houten neus spreekt natuurlijk voor zichzelf.

Foto’s van Jannie de Groot

Hoe is de doos gemaakt?

De doos is opgebouwd uit een ‘foedraal’ met drie in plaats van vier wanden. Onder in het ‘foedraal’ is een lade met het boek geplaatst. De buitenkant van de doos is een ‘map’ die om het ‘foedraal’ (aan onder- en achterkant) is bevestigd. De voorkant heeft een scharnierende klep en de scharnierende deksel met rand sluit de doos.
De doos is gemaakt van grijsbord. De map is bekleed met

buckram, de foedraal met effen papier (linnenachtig), de binnenkant met gedessineerd papier. Op de doos is met folie en kistletters de naam ‘Pinokkio’ aangebracht. De lade is bekleed met gedessineerd papier en Dainel veloursachtige stof).
In de doos is een hefboomstructuur van grijsbord toegepast, bekleed met effen papier (linnenachtig).

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem via onderstaand formulier contact met mij op. Je ontvangt snel een reactie.

Chat openen
1
Heb je vragen?
Welkom bij Boxes and Books! Kan ik je ergens mee helpen?