Huwelijkskistje, 17de-eeuws

19 september 2022
Adelheid van Rossum
Een zilveren trouwkistje... Ik had er nog nooit van gehoord, laat staan gezien. Het verraste mij want in 2022 heb ik een modern huwelijkskistje mogen maken. Het was in opdracht van een moeder voor het huwelijk van haar dochter.
zilveren trouwkistje
zilveren trouwkistje

Dit zilveren trouw- of huwelijkskistje uit de 17de eeuw werd door de man gegeven aan zijn toekomstige vrouw als geschenk voor hun huwelijk. In het kistje werden kostbaarheden ondergebracht die als bruidsschat dienden. Het kistje is rondom gedetailleerd gegraveerd met Bijbelse en andere voorstellingen die verband houden met het huwelijk. Te zien in het Hannema Huis in Harlingen.

Schatkistje, 21ste-eeuws

In het voorjaar van 2022 kreeg ik het verzoek om een schatkistje te maken. Het zou het huwelijksgeschenk van een moeder zijn voor haar dochter die in het huwelijk trad. Het formaat wijkt niet zoveel af van het trouwkistje uit de 17de eeuw. Alleen is dit kistje gemaakt van grijsbord (karton) en bekleed met papier. En in dit kistje mag het bruidspaar zelf bepalen welke ‘schatten’ ze hierin willen bewaren. De kleine boxes in het schatkistje zijn voor haar en hem.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem via onderstaand formulier contact met mij op. Je ontvangt snel een reactie.

Chat openen
1
Heb je vragen?
Welkom bij Boxes and Books! Kan ik je ergens mee helpen?