Max Velthuijs-prijs

29 november 2022
Adelheid van Rossum
De Max Velthuijs-prijs is een driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. Deze keer is de prijs in november uitgereikt aan Philippe Hopman, bekend van de verhalen van onder andere Boer Boris. Foto is gemaakt door Mylène Siegers.
Max Velthuijs-prijs gewonnen door Philip Hopman
juiste materialen

De materialen

Het uitgangspunt voor de doos zijn de kleuren en de tekst van de uitnodiging. Met een beetje geluk vond ik al bij de tweede boekbindmateralenwinkel al de juiste kleur boekbindlinnen voor de buitenkant. De kleur voor de binnenkant is gelijk aan die van de buitenkant van de box van de Theo Thijssen-prijs. Voor het drukken van de titel is een cliché gemaakt. Het folie en het band voor het open laten staan van de doos zijn ook snel gevonden.

De uitsparing voor Kikker

Om te zorgen dat het beeld in de doos niet gaat schuiven, maak ik een uitsparing van ongeveer 1 cm dikte. Het lastige was de juiste vorm te krijgen. Daarna wordt de onderkant beplakt met stukken grijsbord om de hoogte te krijgen. Tot slot wordt de rand aan de binnenkant van de ovaal afgewerkt met een laagje ruggenbord.

De uitsparing bekleden

Bekleden van de uitsparing

Het bekleden was ook nog een uitdaging. Hoe beplak je mooi een opstaande rand van een ovaal? Insnijden van de linnen rand tot 1 mm vóór de uitsparing. Alles vastplakken. Vervolgens een extra linnen rand apart vast te plakken tegen de uitsparing.

Titel drukken

Een titel drukken op een beklede doos is niet mogelijk. Ook na informatie te hebben ingewonnen bij verschillende dozenmakers, heb ik besloten het linnen eerst te voorzien van de titel en daarna de doos ermee te bekleden. Voor het drukken van de titel heb ik een cliché laten maken. En  met hulp van Bert van Boekbinderij Papyrus is het gelukt.

Een secuur werk(je)

Met het bedrukte linnen de doos bekleden is een ook weer een uitdaging. Check check check, ja, zo moet het goed gaan. En zie hier het resultaat. Het is goed gegaan.

En de opdrachtgever het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum was super blij met het resultaat.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem via onderstaand formulier contact met mij op. Je ontvangt snel een reactie.

Chat openen
1
Heb je vragen?
Welkom bij Boxes and Books! Kan ik je ergens mee helpen?