Box voor Max Velthuijs-prijs

November 2022

Begin oktober kreeg ik het verzoek van het Literatuurmuseum in Den Haag om een doos te maken voor het beeld van de Kikker van Max Velthuijs voor de prijsuitreiking half november. Graag in de kleuren van de uitnodiging en met de titel van prijs op de voorkant gedrukt. Eerst op zoek naar de juiste kleur linnen en informeren bij collega dozenmakers hoe je een titel op een doos drukt.

Drukken van titel

juiste materialen
De materialen

Heel gauw had ik de juiste kleur boekbindlinnen gevonden voor de buitenkant van de doos. Voor de binnenkant kon ik het linnen van de Theo Thijssen-prijs gebruiken. De cliché voor het drukken van de titel is gemaakt door de firma Hermans. Het lint had ik in mijn voorraad. Het folie vond ik bij Boektotaal.

Blinddruk
Blinddruk

Het bedrukken van een kant-en-klare doos is niet mogelijk. Mij werd geadviseerd eerst het linnen te bedrukken en dan daarmee de doos te bekleden. Dan moet je wel heel precies weten waar de titel moet komen. Bij Boekbinderij Papyrus kon de titel met de cliché gedrukt worden. Eerst de blinddruk.

Druk in twee kleuren

Net als op de uitnodiging moet de titel in twee kleuren gedrukt worden. De witte letters werden in één keer goed ‘vol’ gedrukt. De blauwe letters zijn uiteindelijk meerdere kleuren blauw op elkaar. Ik ben er blij mee.

Het maken van de uitsparing voor Kikker

Het ovaal van de kei

Op een groot stuk karton neem ik de vorm van de kei over. Snijd de vorm uit en check of het beeld erin kan staan.

De onderkant van de uitsparing wordt gevuld met verschillende stukken en lagen, zodat de uitsparing diepte krijgt.

Afwerking dikte uitsparing

De binnenkant van de rand wordt afgewerkt met een laagje ruggenbord. Als de hele ‘bodem’ op maat is gesneden kan de uitsparing bekleed worden.

De bovenkant wordt bekleed en de rand wordt voorzien van het linnen. Daarna wordt deze rand nog afgewerkt met een extra mooie reep linnen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem via onderstaand formulier contact met mij op. Je ontvangt snel een reactie.

Chat openen
1
Heb je vragen?
Welkom bij Boxes and Books! Kan ik je ergens mee helpen?