De avonturen van Pinokkio

Box Your Book

juli 2021

De avonturen van Pinokkio’ is mijn lievelingsboek en daarom het boek dat een bijzondere doos verdient. Dit is mijn bijdrage: een box met een houten neus om de doos te openen waarin het boek onder in de doos ligt. Een beeldje van Pinokkio met beweegbare armen en benen komt te voorschijn na het openen. Deze challenge Box Your Book is georganiseerd door de Stichting Handboekbinden. Alle dozen die utiverkoren waren zijn tentoongesteld geweest tijdens de BoekKunstBeurs in november 2021. Daarna ging de tentoonstelling naar andere locaties in Nederland en België.

Pinokkio-doos
De houten neus

Met de houten neus is de doos makkelijk te openen. Op de deksel is ‘PINOKKIO’ met rode folie en kistletters aangebracht. Niet netjes op een lijn, maar net als op de cover van het boek in een golf.

Pinokkio komt in beweging

Bij het openen van de doos valt de voorste wand naar beneden. En het mechanisme in de deksel en de achterwand zorgt dat Pinokkio tot zitten komt.

Lade met boek

Met de lus aan de lade trek je de lade uit de doos. Met een ander stuk lint kun je het boek uit de lade trekken. En zo het boek in je hand te nemen.

Eerste presentatie tijdens de BoekKunstBeurs 2021

Trots

Vol trots show ik op de BoekKunstBeurs mijn Box Your Book-doos met Pinokkio. Boekbinder Rob Koch maakte het filmpje, en je hoort hem ook als je goed luistert. Het was een hele klus om tot dit resultaat te komen, na veel nadenken, proberen, weer nadenken en weer proberen, met dit als resultaat.  

Nederland en België

De tentoonstelling was vervolgens te zien in de OBA van Amsterdam, Museum Het Walhuis in De Rijp, het Boekbindcentrum in Echten, de bibliotheek in Leiden en als laatste in de bibliotheek in Knokke (september 2022). Daarna gaan de dozen weer naar de fantastische dozenmakers. Ik kijk ernaar uit om hem in huis te hebben. 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem via onderstaand formulier contact met mij op. Je ontvangt snel een reactie.

Chat openen
1
Heb je vragen?
Welkom bij Boxes and Books! Kan ik je ergens mee helpen?