Japans gebonden boek

Februari 2009

Na de kerstmarkt tijdens het Midwinterfeest in De Rijp in december 2008, waar ik met mijn producten van Boxes & Books stond, kreeg ik van een klant de vraag of ik een scriptie van haar dochter kon binden tot een boekje. Vooral het Japans boekbinden sprak de vrouw aan.

Een stapel boeken

Van 2 naar 16 exemplaren

Voor de twee studenten die aan dit project hadden gewerkt, had ik in opdracht twee exemplaren gemaakt. Na de presentatie bleek dat docenten en familieleden ook zo’n exemplaar wilde hebben. Toen ben ik aan de slag gegaan en uiteindelijk totaal 16 exemplaren gemaakt.

Lint

Het boek kreeg een leeslint. Hetzelfde lint is ook gebruikt voor de striksluiting.

Zichtbare binding

Bij de Japanse binding is het naaigaren aan de buitenkant zichtbaar. Hier is dezelfde kleur gebruikt als die van het lint. De hele rug van het boek is bekleed met hetzelfde papier als de voor- en achterkant van het boek. Ook op de hoeken. Het naaigaren komt eroverheen.

Scriptie

Pillow book – Hoofdkussenboek

De scriptie van de dochter van de klant had als onderwerp het pillow book (hoofdkussenboek) uit Japan. Ze had onderzoek gedaan naar het gebruik ervan. Het pillow book is een soort dagboek waarin geisha’s hun observaties en overpeinzingen opschreven tijdens hun tijd als (hof)dame van belangrijke personen. De resultaten waren geprint in kleur op losse pagina’s. Geschikt om als Japans gebonden boek te presenteren.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem via onderstaand formulier contact met mij op. Je ontvangt snel een reactie.

Chat openen
1
Heb je vragen?
Welkom bij Boxes and Books! Kan ik je ergens mee helpen?